
2.11.2 Data Protection Assessment 

Question Help Text Guidance 

2.11.2.11 Is the data transferred outside 
of the UK and EEA? If ‘yes’ you 
must contact the Data 
Protection Office.   

The GDPR imposes restrictions on the transfer of 
personal data to third countries or international 
organisations located outside of the European 
Economic Area (‘EEA’) and UK. 

The GDPR imposes restrictions on the transfer of personal data to third countries or international 
organisations located outside of the European Economic Area (‘EEA’) and UK. These restrictions are in 
place to ensure that the level of protection and accountability afforded by the GDPR is not undermined. 

‘EEA’ means the members of the European Union's internal market and Iceland, Liechtenstein and 
Norway. Note: the UK includes Northern Ireland, Scotland and Wales. 

Personal data may only be transferred from Trinity College to entities situated outside of the EEA and UK 
in compliance with the conditions for transfer as set out under Chapter V GDPR. 

https://gdpr-info.eu/chapter-5/ 

Staff and students intending to transfer personal data outside of the EEA, for example; using third party 
processors or sharing personal data with international research partners, should contact 
dataprotection@tcd.ie for support. 
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