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Guide to Chapter 2 of PART 7 of the General Application Regulations 2007 
 

Chapter 2 of Part 7: FIRST-AID 
 
Introduction 
 
This Guide is aimed at safety and health practitioners, employers, managers, 
employees, safety representatives and others to give guidance on Chapter 2 of Part 7 
of the Safety, Health and Welfare at Work (General Application) Regulations 2007 
(S.I. No. 299 of 2007) relating to first-aid. The objective of the Guide is to give 
general guidance aimed at the prevention of occupational accidents or ill health. It is 
not intended as a legal interpretation of the legislation. 
 
From 1 November 2007, Chapter 2 of Part 7 of the General Application Regulations 
2007, relating to First-Aid at places of work, replaces Part IX, Regulations 54 to 57 
of the Safety, Health and Welfare at Work (General Application) Regulations 1993 
(S.I. No. 44 of 1993), which are revoked from that date. 
 
In this Guide the text of the Regulations is in italics. 
 
The General Application Regulations 2007 are made under the Safety, Health and 
Welfare at Work Act 2005 (No. 10 of 2005). 
 
Employers have a duty to provide first-aid equipment at all places of work where 
working conditions require it. Depending on the size or specific hazards (or both) of 
the place of work, trained occupational first-aiders must also be provided. Apart from 
some exceptions first-aid rooms must be provided where appropriate and as indicated 
in this Guide. 
 
Information must be provided to employees or safety representatives (or both) as 
regards the first-aid facilities and arrangements in place. 
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Regulation 163: Interpretation for Chapter 2. 

 

163. In this Chapter: 
 
“first-aid” means – 
 
(a) in a case where a person requires treatment from a 
registered medical practit ioner or a registered general nurse, 
treatment for the purpose of preserving life or minimising the 
consequences of injury or illness until the services of a practitioner 
or nurse are obtained, or 
 
(b) in  a  case of  a  minor injury which would otherwise receive  
no treatment  or  which does not  need treatment  by a  regis tered 
medical  pract i t ioner  or  regis tered general  nurse, treatment of that 
minor injury; 

 
First-aid means either – 
 

(a) treatment in a life-threatening situation (e.g. heart stoppage or severe 
bleeding) pending medical help, or 
 
(b) treatment for minor injury (e.g. cuts or bruises). 

 
In relation to preserving life, the “Chain of Survival Concept” is recognised. This is 
based on four vital links to save a life – 
 

(i) early access, 
 
(ii) early cardiopulmonary resuscitation (CPR), 
 
(iii) early defibrillation, and 
 
(iv) early advanced care. 

 
First-aid does not include the administration of drugs or medication.   
 
“occupational first-aider” means a person trained and qualified in occupational first-
aid. 
 
Regulation 164 - Application of Chapter 2. 

 

164. (1) Subject to paragraph (2), this Chapter applies to every place of work. 
 
 (2) Regulation 166 does not apply to the following places of work: 
 

(a) means of transport used outside the undertaking or a place of work 
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inside a means of transport; 
 
(b) a fishing boat; 
 
(c) a field, wood or land forming part of an agricultural or forestry 
undertaking which is situated away from the undertaking’s buildings. 

 
The requirements for first-aid facilities and equipment and, where appropriate, 
occupational first-aiders apply to all places of work to which the Safety, Health and 
Welfare at Work Act 2005 applies and to employers and self-employed alike. The 
requirements as regards first-aid rooms in Regulation 166 apply, depending on the 
level of risk, to all places of work except means of transport, fishing boats and 
outlying agricultural or forestry land. The requirements for first-aid facilities on 
offshore installations under the Safety, Health and Welfare (Offshore Installations) 
(Operations) Regulations 1991 (S.I. No. 16 of 1991) continue to apply. 
 
Where first-aid is provided for both employees and visitors, care should be taken that 
the level of first-aid provision for employees is not less than the standard required by 
the Regulations and these Guidelines.  
 

Regulation 165 - Provisions for first-aid. 
 
165. (1) An employer shall— 

 
(a) provide and maintain suitably marked and easily 
accessible first-aid equipment, as is adequate and 
appropriate in the circumstances for enabling first-aid to 
be given to persons at  every place where working 
conditions require i t ,  at  a place of work under the employer’s 
control, 

 
Different work activities involve different hazards and, therefore, different first-aid 
equipment is necessary. Some places of work (e.g., offices, libraries) have relatively 
low hazards whereas others (e.g., factories, construction sites) often have a greater 
degree of hazard or specific hazard. Requirements will, therefore, depend on several 
factors including the size of the undertaking, the numbers employed, the hazards 
arising, access to medical services, dispersal of employees, employees working away 
from their employer’s premises, workers in isolated locations etc. 
 

 Recommended Contents of First-Aid Boxes and Kits 
 
Table 1 below, and the following paragraphs which qualify it, gives a broad indication 
of the type of first-aid equipment and supplies which should be provided, be 
conveniently located and kept up to date.  
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Table 1: Recommended Contents of First-Aid Boxes and Kits 
 
Materials First-Aid 

Travel Kit 
Contents 

First-Aid Box Contents 

  1-10 
persons 

11 -25 
persons 

26-50 
persons* 1 

Adhesive Plasters 20 20 20 40 
Sterile Eye Pads (No. 16) 
(bandage attached) 

2 2 2 4 

Individually Wrapped 
Triangular Bandages 

2 2 6 6 

Safety Pins 6 6 6 6 
Individually Wrapped Sterile 
Unmedicated Wound Dressings  
Medium (No. 8) (10 x 8cms) 

1 2 2 4 

Individually Wrapped Sterile 
Unmedicated Wound Dressings 
Large (No. 9) (13 x 9cms) 

1 2 6 8 

Individually Wrapped Sterile 
Unmedicated Wound Dressings 
Extra Large (No. 3) (28 x 17.5 
cms) 

1 2 3 4 

Individually Wrapped 
Disinfectant Wipes 

10 10 20 40 

Paramedic Shears 1 1 1 1 
Pairs of Examination Gloves 3 5 10 10 
Sterile water where there is no 
clear running water ** 2 

2x20 mls 1x500 mls 2x500mls 2x500mls 

Pocket Face Mask 1 1 1 1 
Water Based Burns Dressing 
Small (10 x 10 cms) *** 3 

1 1 1 1 

Water Based Burns Dressing 
Large *** 3 

1 1 1 1 

Crepe Bandage (7cm) 1 1 2 3 
 
* Note 1: Where more than 50 persons are employed, pro rata provision should be 
made. 
 
** Note 2: Where mains tap water is not readily available for eye irrigation, sterile 
water or sterile normal saline (0.9%) in sealed disposable containers should be 
provided. Each container should hold at least 20ml and should be discarded once the 
seal is broken. Eye bath/eye cups/refillable containers should not be used for eye 
irrigation due to the risk of cross infection. The container should be CE marked. 
 
*** Note 3: Where mains tap water is not readily available for cooling burnt area. 
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 Automated External Defibrillators (AEDs) 

 
The provision of automated external defibrillators (AEDs) in workplaces to prevent 
sudden cardiac death should be considered. As mentioned in the guidance related to 
Regulation 163(a) above, early defibrillation using an AED is one of the vital links in 
the “Chain of Survival”. Ideally, wherever there is an occupational first-aider(s) in a 
workplace, provision of an AED should be considered. The training of other 
employees who are not occupational first-aiders in the use of AEDs is also 
encouraged.  
 
Whereas it may be practicable and desirable to have an AED in every workplace, due 
to cost considerations it would be unreasonable to expect all employers (especially 
small and medium size enterprises (SMEs)) to have one on their premises, even if 
there is an occupational first-aider present. These costs not only include the purchase 
price but also the cost of maintenance of the equipment and refresher training for 
those trained in how to use AEDs. 
 
However, different employers at the same location, such as in shopping centres, small 
business enterprise centres etc., where relatively large numbers of employees or other 
persons are likely to be habitually present, might find it feasible to co-operate in the 
provision of shared AED equipment, training and assistance. 
 
 

 Special Hazards 
 
Where a workplace has employees exposed to any special hazards such as – 
 

(a) risk of poisoning by toxic substances, e.g., certain cyanides or related 
compounds, 
 
(b) risk of burns from corrosive or oxidising substances, e.g. hydrofluoric acid, 
 
(c) risk of accidental exposure to hazardous substances, e.g. toxic, irritant or 
asphyxiant gases, requiring oxygen for resuscitation, 
 
(d) other specific risks identified in the Safety Statement, 

 
at least one first-aid kit as set out in column 2 of Table 1 should be provided, together 
with any special equipment or antidotes. It should be located as close as possible to 
the site where the hazardous process is carried on. 
 

 Employees Working Away from Employer’s Premises 
 
Where employees regularly work away from the employer’s premises and there are no 
special hazards or problems of isolation, no first-aid equipment need be provided by 
the employer. Where the work involves the use of dangerous tools or substances (e.g. 
agricultural and forestry work, electricity, gas, water and telecommunications 
services, transport of hazardous articles and substances, etc.) the first-aid kit in 
column 2 of Table 1 should be provided along with any special equipment or 
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antidotes. It is not considered necessary that all employers should supply a first-aid kit 
to employees who travel in the course of their duties unless special hazards or 
isolation factors apply.  
 

 Isolated Locations 
 
Where employees work in isolation (e.g. on farms, forests, mountainous areas etc.) a 
first-aid kit in column 2 of Table 1 should be provided and also if medical attention is 
more than one hour total travelling time from the place of work. 
 

 Employees of More Than One Employer Working Together 
 
Where employees of more than one employer are working together, and the 
employers’ concerned wish to avoid duplication, they may make an agreement 
whereby one of them provides the necessary first-aid equipment and facilities. In the 
absence of such an agreement, each employer must make provision. 
 

 Supervision of First-Aid Equipment and Supplies 
 

(b) designate  at  each place of  work under the employer’s  
control  the number of  occupat ional  f irs t -aiders  as  is  necessary  
to  give f irs t -aid at  the  place of  work concerned, 
 
(c) ensure that the number of occupational first-aiders, their 
training and the equipment available to them is adequate, taking 
account of the size or hazards, or both, of each such place of work, 
and 

 
In workplaces where there are occupational first-aiders, first-aid boxes and kits should 
be under their control. Otherwise they should be under the control of a responsible 
person named in the Safety Statement. 
 

 Recommended Numbers of Occupational First-Aiders 
 
Table 2 below gives a broad indication of the numbers of occupational first-aiders 
which should be provided in different circumstances where the risk assessment 
carried out as part of the Safety Statement indicates the need for them. 
 
These numbers should be doubled if the workplace is more than one hour away from 
medical assistance. These requirements do not preclude other employees who are 
trained to a lower level of skill in first-aid.  
 



 9

 
Table 2: Recommended Numbers of Occupational First-Aiders 
 
Type of Workplace Maximum number of 

employees present at any 
one time 

Number of Occupational 
First-Aiders 

Up to 49 1 if Safety Statement Risk 
Assessment shows it 
necessary.  

50 to 149 Minimum 1 
150 to 299 Minimum 2 

Factories, Construction 
Sites, Surface Mines and 
Quarries 

More than 300 1 extra for every 150 
employees or part thereof 

Underground Mines  1 for every 10 employees 
or part thereof 

Up to 99 1 if Safety Statement Risk 
Assessment shows it 
necessary. 

100 to 399 1 
400 to 699 2 

Other Workplaces 

More than 700 1 extra for every 300 
employees or part thereof. 

 
(d) ensure that— 
 

( i )  d e t a i l s  o f  a r r a n g e m e n t s  m a d e  f o r  t h e  p r o v i s i o n  
o f  f i r s t - a i d ,  i n c l u d i n g  t h e  n a m e s  o f  o c c u p a t i o n a l  
f i r s t - a i d e r s  a n d  t h e  l o c a t i o n  o f  f i r s t - a i d  r o o m s ,  
equipment  and faci l i t ies  for  or  at  the  place of  work are  
included in  the  safety  statement, and 
 
( i i )  t h e  n a m e s ,  a d d r e s s e s  a n d  t e l e p h o n e  n u m b e r s  o f  
t h e  l o c a l  e m e r g e n c y  s e r v i c e s  are clearly displayed at each 
place of work. 

 
In addition to the above arrangements, details of all cases treated by occupational 
first-aiders should be entered as per Table 3 below in a first-aid treatment record 
book, which must be kept in a suitable secure place, respecting their confidential 
nature. These records should be readily available and shown to a Health and Safety 
Authority inspector if requested. 
 
Table 3: Details of First-aid Treatment 
 
Name of 
patient 

Type of injury Treatment 
given 

Name of 
occupational 
first-aider 

Date 
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 (2) Where an occupational first-aider provided under paragraph (1)(b) 
is absent in temporary and exceptional circumstances, it shall be sufficient 
compliance with that paragraph if the employer designates a person, or 
ensures that a person is designated, to take charge of an injured or ill person. 
 
Where an occupational first-aider is absent in temporary and exceptional 
circumstances, the employer may appoint a person to take charge of any injured or ill 
person until medical assistance is obtained. This person’s functions, if they have not 
received training in basic life saving skills, would be to obtain medical assistance as 
soon as possible and to ensure that nothing further occurs which would worsen the 
condition of the injured person. 
 
Regulation 166 - First-aid rooms. 
 
166.  An employer shall provide— 

 
(a) one or,  as appropriate,  more f irst-aid rooms at  every place 
of  work under the employer’s control where the size of  the 
undertaking, the type and scale of  activity being carried out and the 
frequency of accidents so require, without prejudice to— 
 

(i) Regulation 165(1)(a), and 
 
( i i )  e x i s t i n g  r e q u i r e m e n t s  i n  t h e  r e l e v a n t  s t a t u t o r y  
p r o v i s i o n s  a s  r e g a r d s  t h e  provision of first-aid rooms, and 

 
All places of work must have one or more first-aid rooms if the risk assessment 
undertaken for the Safety Statement shows it necessary, based on the following 
criteria - 
 

(a) Size of the premises, 
 
(b) Type of activity being carried out, 
 
(c) Frequency of accidents arising, 
 
(d) Existence of special hazards, 
 
(e) Distance from nearest appropriate medical facility. 

 
In accordance with Regulation 164, first-aid rooms are not required for - 
 

(a) Means of transport outside the undertaking or the establishment, or 
workplaces inside means of transport, 
 
(b) Fishing boats, 

 
(c) Outlying agricultural or forestry land. 
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As a general rule, any workplace, which presents a relatively high risk from hazards 
should have a suitably equipped and staffed first-aid room. Where Occupational 
Health Services exist on premises, the surgery or accommodation housing that service 
may be considered to be a first-aid room, provided that the conditions set out below 
are met.  
 
Where first-aid rooms are required, the following minimum conditions should be met- 
 

(a) An occupational first-aider should be responsible for the upkeep of the 
first-aid room so as to ensure that it is kept stocked to the required standard 
and that it is at all times clean and ready for immediate use. 
 
(b) The room should be large enough to hold a couch, with space for people to 
work around it, and a chair. 
 
(c ) The room’s entrance should be wide enough to accommodate an 
ambulance trolley, stretcher, wheel chair or carrying chair. 
 
(d) The room should be clearly identified as a first-aid room by means of a 
sign. 
 
(e) A telephone or other suitable means of communication should be provided. 

 
(b) ensure that every first-aid room provided under paragraph (a) 
is fitted with essential first-aid equipment and facilities and is easily 
accessible for stretchers. 

 
The following minimum facilities and equipment should be provided in first-aid 
rooms - 
 

(a) Sink with running hot and cold 
water always available 

(h) Suitable refuse containers lined 
with a disposable plastic bag 

(b) Drinking water and disposable 
drinking vessels 

(i) A couch (with a waterproof 
surface) and frequently cleaned 
pillow and blankets 

(c) A suitable store for first-aid 
equipment and materials 

(j) A chair 

(d) First-aid equipment (k) A bowl or basin 
(e) Smooth topped working surfaces (l) Clean protective garments for use 

by occupational first-aiders 
(f) Soap (m) A first-aid treatment record 

book 
(g) Paper towels  

 


